Find the area of each shaded section. Each block is 1 square unit (u).
Problem 1 :
Solution :
Total number
of complete squares = 40
= 40 × 1
Area of compete squares = 40
Total number of half squares = 9
= 9 × 0.5
Area of half squares = 4.5
Area of shaded section = 40 + 4.5
= 45 units2
So, area of shaded shape is 45 units2.
Problem 2 :
Solution :
By observing the figure,
Total number of complete squares = 34
= 34 × 1
Area of complete squares = 34
Total number of half squares = 16
= 16 × 0.5
Are of half squares = 8
Area of shaded section = 34 + 8
= 42 units2
So, area of shaded section is 42 units2.
Problem 3 :
Solution :
Total number
of complete squares = 8
= 8 × 1
Area of complete squares = 8
Total number of half squares = 4
= 4 × 0.5
Area of half squares = 2
Area of shaded section = 8 + 2
= 10 units2
So, area of shaded section is 10 units2.
Problem 4 :
Solution :
Total number
of complete squares = 42
= 42 × 1
= 42
Total number of half squares = 14
= 14 × 0.5
= 7
Area of shaded section = 42 + 7
= 49 units2
So, area of shaded section is 49 units2.
Problem 5 :
Solution :
Total number
of complete squares = 29
= 29 × 1
= 29
Total number of half squares = 12
= 12 × 0.5
= 6
Area of shaded section = 29 + 6
= 35 units2
So, area of shaded section is 35 units2.
Problem 6 :
Solution :
Total number
of complete squares = 44
= 44 × 1
= 44 units
Total number of half squares = 8
= 8 × 0.5
= 4 units
Area of shaded section = 44 + 4
= 48 units2
So, area of shaded section is 48 units2.
Problem 7 :
Solution :
By observing the figure,
Total number of complete squares = 44
= 44 × 1
= 44 units
Total number of half squares = 4
= 4 × 0.5
= 2 units
Area of shaded section = 44 + 2
= 46 units2
So, Area of shaded section is 46 units2.
Problem 8 :
Solution :
Total number
of complete squares = 21
= 21 × 1
= 21
Total number of half squares = 6
= 6 × 0.5
= 3
Area of shaded section = 21 + 3
= 24 units2
So, area of shaded section is 24 units2.
Each square on the grid paper is 1 square inch. Find the area of the figure.
Problem 9 :
Solution :
Decomposing the shape into two parts, one part is a rectangle and another part is a trapezium.
About rectangle :
Length = 5 units and width = 3 units
Area of rectangle = length x width
= 5 x 3
= 15 square units
About trapezium :
height = 3, lengths of paralel sides = 6 units and 3 units.
Area of trapezium = (1/2) x height x sum of length of parallel sides
= (1/2) x 3 x (6 + 3)
= 1.5 x 9
= 13.5 square units
Problem 10 :
Solution :
Total area in the grid above = 2 (area of trapezum)
= 2 x 1/2 x height x sum of length of parallel sides
height = 3 units, lenghts of parallel sides = 4 units and 7 units
= 2 x (1/2) x 3 x (4 + 7)
= 3 x 11
= 33 square units.
Problem 11 :
Solution :
Total area in the grid above = Area of triangle + area of trapezium
About triangle :
Base = 6 units and height = 3 units
About trapezium :
height = 4 units, lengths of bases = 2 units and 6 units
Area in the grid = (1/2) x 6 x 3 + (1/2) x 4 x (2 + 6)
= 9 + 2 x 8
= 9 + 16
= 25 square units.
Problem 12 :
Solution :
Area of shaded region = area of rectangle + area of parallelogram
length = 5 units and width = 3 units
base of parallelogram = 5 units and height = 3 units
= 5 x 3 + 5 x 3
= 15 + 15
= 30 square units.
Problem 13 :
Solution :
Area in the grid = area of triangle + 2 (area of parallelogram) + area of rectangle
base = 6 units, height = 3 units
base of parallelogram = 2 units and height = 1 unit
length of rectangle = 6 units and width = 2 units
= (1/2) x 6 x 3 + 2 x 2 x 1 + 6 x 2
= 3 x 3 + 4 + 12
= 9 + 4 + 12
= 25 square units.
Problem 14 :
Solution :
About trapezium :
Lengths of bases = 8 units and 4 units
About rectangle :
length = 4 units and width = 2 units
About traingle :
Base = 4 units and height = 2 units
Area in the grid = Area of trapezium + area of rectangle + area of triangle
= 8 x 4 + 4 x 2 + 4 x 2
= 32 + 8 + 8
= 48 square units.
May 21, 24 08:51 PM
May 21, 24 08:51 AM
May 20, 24 10:45 PM